Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υ.Π.Α

Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει και τα κρατικά αεροδρόμια της χώρας η κυβέρνηση, καθώς, με σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Αεροδρομίων (ΑΕΔΑ), οι οποίες θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και σε συνεργασία με τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, θα μπορούν να εκμεταλλεύονται σειρά από δραστηριότητες των περιφερειακών αεροδρομίων, με την παράλληλη δυνατότητα να παραχωρούν σε ιδιώτες περιουσιακά στοιχεία τους. Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ρυθμίζονται ζητήματα μεταφοράς προσωπικού από την ΥΠΑ σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου.
Όσον αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια, το άρθρο 22 του σχεδίου νόμου σημειώνει τη δυνατότητα ίδρυσης Α.Ε.Δ.Α που το σύνολό των μετοχών τους θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και στις οποίες θα παραχωρούνται, σε πρώτη φάση, δικαιώματα που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση του ή των κρατικών αεροδρομίων για το οποίο δημιουργήθηκε η κάθε εταιρεία, καθώς και για τους εμπορικούς του χώρους. Όπως όμως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, το καταστατικό τους "μπορεί να προβλέπει τη δυνατότητα συνεργασίας με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανάθεσης σε τρίτα πρόσωπα της εκπόνησης μελετών, της εκτέλεσης έργων και της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών".
Παράλληλα, προβλέπεται ότι η στελέχωση των Α.Ε.Δ.Α θα γίνεται με προσωπικό που προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ το πρώτο διάστημα θα μπορούν να στελεχώνονται και με αποσπασμένους υπαλλήλους δημοσίων εταιρειών. Μετά την έναρξη λειτουργίας τους, εάν στα αεροδρόμια υπάρχει πλεονάζον προσωπικό της Υ.Π.Α, τότε αυτό μπορεί να μεταταχθεί ή να μεταφερθεί σε φορείς ή υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. (Το Νομοσχέδιο βρίσκεται στην σελίδα Χρήσιμα Έγγραφα)
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: