Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Έγγραφο της ΟΣΥΠΑ για ΙΔΑΧ ΔΕ04



                                            ΠΡΟΣ  :  -Υπουργείο Διοικητικής  Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής                                                                 Διακυβέρνησης υπόψη Υπουργού κ. Μανιτάκη                                                                          
                                     
                                                                     -  Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας  Υποδομών   Μεταφορών  Δικτύων  υπόψη Υπουργού κ. Κ. Χατζιδάκη
                                                                       

ΘΕΜΑ : Θέση σε διαθεσιμότητα ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικών ΥΠΑ

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επελέγη η περίοδος των εορτών για να δοθεί ένα επιπλέον  κτύπημα στους υπαλλήλους της ΥΠΑ, που ήδη έχουν υποστεί αντίστοιχα στο παρελθόν (εφεδρείες, διαθεσιμότητα, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κλπ). Το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που θυμίζει άλλες εποχές, απεφάσισε, χωρίς κριτήρια και μη λαμβάνοντας υπόψη σχετικά νομοθετήματα, να θέσει σε διαθεσιμότητα όλους του συναδέλφους ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικούς της ΥΠΑ. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί από την Υπηρεσία μας η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με τη επικρατούσα στις ημέρες μας φιλοσοφία της οριζόντιας «σφαγής», διώχνει προσωπικό που είναι άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, μη λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω :


  • Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων στην ΥΠΑ, παρέχουν ένα άκρως εξειδικευμένο έργο, σύμφωνα με διαδικασίες και κανονισμούς που προβλέπονται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη πιστή εφαρμογή των όποιων η Υπηρεσία  ελέγχεται συνεχώς από τους Διεθνείς Οργανισμούς σε τακτά και έκτακτα διαστήματα. (Ε.Ε, EASA, ECAC κλπ)
  • Ο κλάδος των ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικών, που πλήττεται, σε αυτή τη φάση, δεν παρέχει υπηρεσίες  «διοικητικής υποστήριξης» και μόνο, όπως στο υπόλοιπο δημόσιο, αλλά συμμετέχει ενεργά σε άκρως εξειδικευμένα αντικείμενα, σε συνεργασία  με τους κλάδους που εξ, αντικειμένου τα χειρίζονται στις αντίστοιχες Διευθύνσεις.

Η Ομοσπονδία εδώ και πολύ καιρό τεκμηριωμένα έχει ενημερώσει τους αρμόδιους  Υπουργούς  Μεταφορών για την αναγκαιότητα εξαίρεσης του συνόλου του προσωπικού και της  ΥΠΑ από το καθεστώς της εφεδρείας/διαθεσιμότητας/κινητικότητας , λόγω του προαναφερόμενου γεγονότος της εξειδίκευσης και πιστοποίησης από διεθνείς οργανισμούς όχι μόνο της Υπηρεσίας στο σύνολό της, αλλά και των υπαλλήλων της ατομικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επί θητείας του κ. Βορίδη στο Υπουργείο Μεταφορών είχε ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα αυτή και είχε αντιμετωπίσει θετικά το θέμα. Η ίδια ενημέρωση και θετική αντιμετώπιση υπήρξε από τους Προέδρους της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  κ.κ Κουβέλη και Τσίπρα, μετά από την ενημέρωση της Ομοσπονδίας. Ομοίως και ο  νυν Υπουργός Μεταφορών κ. Χατζιδάκης στις συναντήσεις του με την ΟΣΥΠΑ  και γνωρίζοντας το χώρο των αερομεταφορών, δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημά μας.
Επιπρόσθετα  μια υπηρεσία, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), η European Aviation Safety Agency (EASA)  και ο International Civil Aviation Organization (ICAO)   δηλώνουν ότι δεν πρέπει να «πειραχτεί» το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της, έχουν δε πρόσφατα ελέγξει και πιστοποιήσει ορισμένους από τους ΙΔΑΧ που τίθενται σε εφεδρεία, είναι αδιανόητο να  αντιμετωπίζεται με αποφάσεις οριζόντιου χαρακτήρα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μετά τα παραπάνω ζητάμε την εξαίρεση του συνόλου των εργαζομένων της Υπηρεσίας από το μέτρο της διαθεσιμότητας , η εφαρμογή του οποίου θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της Υπηρεσίας και κατ επέκταση στην ομαλή  και ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών. Σαν τελευταία λύση προτείνουμε, με την εφαρμογή του μέτρου της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων οι συνάδελφοι που απομακρύνονται να επιστρέψουν στις θέσεις τους , ώστε να καλυφτούν τα κενά που ήδη έχει δηλώσει η ΥΠΑ ότι υπάρχουν , από το προσωπικό αυτό που είναι ήδη εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο. 

Ζητάμε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ Χατζιδάκη και Μανιτάκη,  προκειμένου να τεκμηριώσουμε με επιχειρήματα  και όχι με ιδεοληψίες το αίτημά μας, άλλως θα προχωρήσουμε στη κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων εντός του τρέχοντος μηνός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: